Bloc

Com viatjar en cotxe amb gos

Viatjar amb cotxe amb el nostre gos pot ser una experiència meravellosa tant per a nosaltres com per als nostres gossos, però també requereix una mica de planificació i preparació per assegurar-nos que tant nosaltres com els nostres peluts estiguem segurs i còmodes durant el viatge.

El primer que cal tenir en compte és la seguretat del nostre gos mentre viatgem.

És important assegurar que el nostre gos estigui lligat al cinturó o en una gàbia de transport adequada per evitar que es mogui lliurement pel cotxe.

Això no només ajudarà a evitar que es faci mal durant un accident, sinó que també ajudarà a evitar distraccions mentre conduïm.

El codi de circulació no parla específicament sobre com han de anar els gossos en cotxe. Però, sí que es recalca que sobretot no molestin al conductor per tal de prevenir accidents per distraccions o per invadir la zona de conducció.

Normativa de trànsit per viatjar en cotxe amb gos

A l’article 13 apartat 2 de les Normes generals de conducció publicat al BOE diu textualment:

“El conductor d’un vehicle està obligat a mantenir la pròpia llibertat de moviments, el camp necessari de visió i l’atenció permanent a la conducció, que en garanteixin la seguretat pròpia, la de la resta d’ocupants del vehicle i la dels altres usuaris de la via. A aquests efectes, haurà de tenir cura especialment de mantenir la posició adequada i que la mantinguin la resta dels passatgers, i la col·locació adequada dels objectes o animals transportats perquè no hi hagi interferències entre el conductor i qualsevol d’ells.

Aquesta norma s’aplica a qualsevol tipus de desplaçament, sigui de la durada que sigui. Penseu que si us veuen amb el gos al davant us poden sancionar.

“La DGT imposa multes que oscil·len entre els 80 euros si l’animal va deslligat al cotxe i d’entre 200 i 500 euros si està situat a l’habitacle del conductor.”

Què necessites legalment per poder viatjar correctament amb gos?

Bàsicament necessitaràs:

 • Microxip
 • Passaport caní
 • Vacuna antiràbica

Si bé això no seria necessari estrictament si l’escapada es a nivell nacional, si que ho seria si vols sortir de l’estat a un altre país de la Unió Europea.

És molt important assegurar-nos que el nostre gos porti el microxip(inscrit al AIAC i al REIAC) i estigui degudament identificat amb una placa amb la nostra informació de contacte actualitzada o un collar amb el telèfon apuntat amb algun tinta permanent. En cas de pèrdua pot ser vital algo tant bàsic com el nostre telèfon anotat al collar.

Això és especialment important si viatgem fora de la nostra zona de residència, ja que el nostre gos podria escapar-se o perdre’s durant el viatge.

Si el teu gos es “escapista” o no fa gaire cas quan el crides, el millor es dur-lo en tot moment lligat si creus que es pot escapar. Una opció per si se t’escapa, és posar-li un localitzador gps al collar.

Si viatges a un altre país, consulta si has de portar un certificat conforme porta les vacunes al dia, quines vacunes son obligatòries en aquell país, si haurà de fer algun tipus de quarantena… Tens més info aquí.

Si necessites el passaport per al teu gos, hauràs de demanar-lo al teu veterinari de confiança.

Accessoris per viatjar amb el nostre gos de forma segura

Hi ha diversos sistemes per portar “correctament ” el teu gos al cotxe, tot dependrà del tamany del teu gos i/ d’on el portis. No és el mateix si tens un Carlí que un Bover de Berna per què ens entenguem…

Reixes separadores per a gossos

Les reixes separadores estan pensades per portar el nostre gos al maleter. Si el tamany del teu gos es molt gran, segurament no et quedi més opció que aquesta, ja que és on ell tindrà més espai per moure’s.

Tens diversos tipus de reixa en el mercat per mirar a que s’adapti al teu vehícle:

 • Metàliques
 • De nylon

Arnés i sistemes de subjecció al cinturó del cotxe

Una forma molt habitual de portar al nostre gos segur i que pugui anar al seient del darrera és amb un sistema de subjecció lligat al cinturó de cotxe i un arnés de seguretat. N’hi ha d’un punt d’anclatge o de dos, i sempre serà més segur el de dos.

Hi ha diversos models d’arnés i sistemes de subjecció al cinturó del cotxe. Hauràs de triar el que s’adapti millor al teu gos:

 • D’un punt d’anclatge
 • De dos punts d’anclatge
 • Amb banda de resistència…

Transportins d’animals per al cotxe

Una de les formes més segures, per no dir la que més, es portar al nostre gos dins un transportí. Si bé no a tots els agrada anar-hi, un cop si acostumen és la millor forma de portar-los. En cas d’accident, és el sistema més segur que hi ha.

Hauràs de triar un que sigui del tamany adient al teu gos, que s’hi pugui moure bé i tingui prou espai per estirar-se si vol.

N’hi ha de diversos materials, sent els d’alumini els més segurs en cas de col·lisió.

Ja se que no anem pensant en això, però si es donés el cas on preferiríeu anar vosaltres? Dins una estructura reforçada metàl·lica o una de nylon?

Hi ha diversos models d’arnés i sistemes de subjecció al cinturó del cotxe. Hauràs de triar el que s’adapti millor al teu gos:

 • Transportins de tela
 • Transportins rígids de plàstic dur
 • Transportins metàl·lics

A i molt important, que el transportí vagi ben lligat i subjecte, si no en cas de col·lisió el transportí pot sortir disparat amb el nostre gos a dins.

Podeu veure aquests videos del RACE on es mostren proves de col·lisió amb el transportí lligat i sense.

Teniu molta més informació al respecte al blog de la Mercè de Turismo Canino.

Planifica les parades

També és recomanable depenen de la duració del trajecte, programar parades regulars perquè la nostra mascota pugui estirar les cames i fer les seves necessitats, veure aigua, etc…. A banda, a tu també t’anirà bé potser pel mateix 😉

Es recomanable fer parades cada 2 hores aproximadament, però també ho aniràs veient tu mateix/a segons el teu gos estigui més còmode o no.

Per últim, és important tenir en compte les necessitats individuals del nostre company pelut en planificar el nostre viatge.

Si el teu gos té problemes de salut o és particularment nerviosa o ansiosa, és possible que haguem de prendre mesures addicionals per garantir-ne la comoditat i seguretat durant el viatge.

Consultar amb el nostre veterinari abans del nostre viatge pot ser útil per identificar qualsevol problema potencial i prendre mesures per abordar-los.

En resum, viatjar amb cotxe amb el nostre gos requereix una mica de planificació i preparació per assegurar-nos que tant nosaltres com les nostres mascotes estiguem segurs i còmodes durant el viatge.

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Desplaça cap amunt